Bi se želel zvečer ob zvokih kitare ob tabornem ognju pogovarjati s prijatelji in z njimi premlevati doživetja tistega dne? Iti na izlet ali pohod? Na taborjenje ob reki ali jezeru? Preživeti noč v bivaku? Se želiš naučiti varno zakuriti ogenj? Hitro postaviti šotor?

Če si na vsaj kakšno izmed zgornjih vprašanj odgovoril z »Da,« potem so taborniki prava izbira zate.

Vpiši se!

Trenutno vpisujemo od 2. razreda naprej. Vse (mlajše) zainteresirane za vpis k tabornikom vabimo, da izpolnete elektronski obrazec za povpraševanje (tukaj). Vpis k tabornikom je mogoč kadarkoli med letom. Vaše podatke bomo zabeležili in uporabili le za obveščanje ob sprostitvi mesta za novega člana ali odprtju novega voda.

Za dodatne informacije glede vpisa pišite na taborniki.krapi@gmail.com, ali pokličite na 040 899 503 (Ita). 

Kako potekajo naše aktivnosti?

Naše taborniško društvo organizira taborniška srečanja za otroke iz četrtne skupnosti Rudnik, okolice Iga ter Zapotoka. Otroci obiskujejo skupino, ki jo imenujemo vod, vodi pa jo vodnik. V posameznega voda so otroci približno enake starosti. Vodova srečanja potekajo enkrat tedensko popoldan po 1 uro. Srečanja imamo v naši prostorih na Rakovniku (Pot k ribniku 20), v OŠ Ig (Troštova ulica 24) ter v prostorih RTC Zapotok (Zapotok 9). Skupaj z vodom se otroci učijo taborniških znanj, aktivno preživljajo prosti čas, so v naravi, razvijajo povezovalne odnose s soljudmi (družabnost, ekipni duh, empatijo, medsebojno pomoč …).

Približno 1-krat na mesec pripravimo oz. se udeležimo vikend akcije (dogodka), ki je lahko izlet, tekmovanje ali drugačno srečanje, kar se dogaja večinoma v soboto.
Poleg krajših oblik sestajanja pripravimo tudi 3-dnevno zimovanje v koči in 10-dnevno taborjenje v šotorih.

Taborniki smo v javnosti prepoznani po taborniški srajci – kroju ter rutki. Vsak član, ki se nam pridruži bo takoj na začetku dobil našo pripravniško rutko, ki jo nosi dokler ne opravi slavnostne zaprisege in podelitve uradne rutke. To opravijo na taborjenju, kjer dobijo svoji starosti primerno rutko. Nakup taborniškega kroja priporočamo šele po kakšnem letu članstva pri tabornikih. Taborniki smo razdeljeni v naslednje starostne skupine:

  • murni (M) – predšolski otroci,
  • medvedki in čebelice (MČ) – od 6. do vključno 10. leta,
  • gozdovniki in gozdovnice (GG) – od 11. do vključno 15. leta,
  • popotniki in popotnice (PP) – od 16. do vključno 20. leta,
  • raziskovalci in raziskovalke (RR) – od 21. do vključno 27. leta,
  • grče – starejši od 27 let.

Še nekaj malega o finančnih stroških. Vsako leto je potrebno poravnati članarino. Otroci s tem postanejo člani našega društva in tudi Zveze tabornikov Slovenije. Nekajkrat letno dobijo na dom taborniško revijo Tabor.

Za udeležbo na naših akcijah je potrebno za vsako plačati prijavnino, ki je odvisna od akcije (za pokritje stroškov prevoza, vstopnin). Za primer povemo še ceno zimovanja, ki je po navadi okoli 50 EUR, in taborjenja, ki je približno 180 EUR.