Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu

V toplih spomladanskih in poletnih dneh se taborniki in ostali radi podamo v naravo. Vendar tam na nas preži po velikosti zelo majhna, a po resnosti zelo velika nevarnost – klop.

Klopi začnejo aktivno življenje, ko se vreme otopli. Zadržujejo se predvsem v gozdni podrasti, grmovju vlažnih mešanih gozdov, v travi in celo na vrtu. Po prenosu na telo klop poišče nežno mesto, kjer v kožo gostitelja globoko zasadi svoj rilec. Pri tem lahko v naše telo prenese povzročitelje dveh bolezni: klopnega meningoencefalitisa in borelioze.

Klopni meningoencefalitis je bolezen možganske ovojnice in centralnega živčnega sistema. Pokaže se po približno 7 dneh od okužbe v obliki glavobolov, slabega počutja, bolečin v mišicah. Kasneje (od nekaj dni do tri tedne) se pojavijo še drugi znaki, kot so močni glavoboli in visoka telesna temperatura, lahko pa se pojavi celo nezavest. Ob takih znakih je potrebno nujno obiskati zdravnika. Kljub obisku zdravnika in ozdravitvi pa lahko bolezen pusti nekatere trajne posledice (zmanjšana delovna sposobnost, slabša koncentracija …).

Borelioza je druga pomembna bolezen, na katero moramo biti pozorni. Njeni znaki so spremembe na koži okoli mesta vboda: rdečina, ki se širi in znotraj bledi oblika kolobarja). V primeru ugotovitve sprememb je potrebno obiskati zdravnika, ki predpiše antibiotike.

Medtem ko proti boreliozi ne obstaja vnaprejšnje zdravilo, je dostopno cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu. Cepljenje se opravi v treh fazah (v roku enega leta), potem pa se ga obnavlja vsake 3 do 5 let. Cepi se lahko vsak starejši od enega leta, vendar ne tisti, ki so občutljivi na piščančje beljakovine.

Še nekaj napotkov: v gozd se odpravimo oblečeni v stvari, ki nam pokrijejo čim več kože, nasprejamo se s sredstvi proti klopom, po prihodu iz gozda se pregledamo (tudi za ušesi in na lasišču), se stuširamo in obleko operemo. Klopa odstranjujemo počasi in pazimo, da glava ne ostane v koži.

Povzeto po zloženki Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije.

ODSTRANJEVANJE

  • Po vsakem izletu, hoji po gozdu, igri v podrasti, grmičevju, pikniku…. temeljito pregledamo vse telo in obleko. Na telesu smo pazljivi na mehkih predelih kože: pod pazduho, pregibom kolena in komolca, na sramnem delu, na koži med prsti na nogah. Pregledamo tudi lasišče in okolico ušes – zlasti pogosti so tu klopi pri otrocih!
  • Če opazimo prisesanega klopa, ga primemo s pinceto za odstranjevanje, nežno zavrtimo in odstranimo.
  • Prisesanih klopov nikoli ne mažemo, polivamo z alkoholom, terpentinom, oljem, saj tako povečamo možnost, da bo klop bljuval, se “slinil” in vbrizgal povzročitelje nalezljivih bolezni v naše telo.
  • Ko klopa odstranimo, vbodno mesto razkužimo.

Vbodeno mesto opazujemo vsaj 14 dni.

Za obisk ambulante se je potrebno predhodno naročiti.

Misli na svoje zdravje tudi ti.